måndag 18 februari 2013

"Manligt" och "kvinnligt" tal?


I boken ”kraften i din röst” finns ett kapitel som tar upp skillnader på män och kvinnors röster, hur det påverkar oss i vardagen och även hur det bidrar till den patriarkala hierarkin som finns i dagens samhälle. Finns det manligt och kvinnligt tal? Författaren menar att kvinnor pratar i långa resonemang medan män pratar kortfattat och snabbt vill nå en slutsats och att männens sätt att tala har högre status. 
Vidare skriver författaren att: ”Män uppfattas inte sällan beslutsamma och självsäkra genom sina mörka och stadigare röster, medan kvinnor ofta har allt för ljusa och försvagade röster eller talar spänt i ett förhöjt tonläge vilket ger ett osäkert och närmast ibland desperat intryck.” Det är alltså ett faktum att det är svårare att bli tagen på allvar om man är kvinna!

Jag tänker att i vårt samhälle finns det ideal om att vara ”så manlig som möjligt”. I det ingår såklart rösten. Det är intressant att rösten utgör så mycket av hur vi uppfattar ett budskap – 28-35 % !

Kort sagt, rösten betyder mer än vad vi tror och i hur vi blir uppfattade.

Fast kan det egentligen vara så enkelt att bara prata lite mörkare och lite kortare meningar för att bli tagen på allvar?  Hm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar