onsdag 6 februari 2013

"Ingen orkar lyssna på en ointressnat person"

Jag läser i "kraften i din röst - hur ditt sätt att tala påverkar din vardag" och reflekterar.

Vi använder rösten för att kommunicera, informera, beröra, förklara och uttrycka olika känslor. Röst är makt, en nyckel och ett verktyg som spelar stor roll i såväl yrkesliv som vardag. Vem orkar lyssna på en föreläsare med torr, entonig röst, oavsett hur intressant ämnet är? Ingen.

För personer som jobbar inom media, exempelvis radio och TV, är rösten extremt viktig. Inte bara att en använder röstresurserna på rätt sätt (dvs andningen och stödet) för att få en klar klang, utan också hur text och ord betonas. Självklart även för politiker och andra som jobbar med att övertyga människor. Som advokater, präster och chefer. Det är inte bara vad en säger, utan också HUR det sägs. Röst+kroppspråk+(vad-som-sägs)=kommunikation.

Rösten speglar också maktförhållanden och status med tonfall och tonläge. Exempelvis i "en midsommarnattsdröm" har exempelvis Titania en stark och hotfull röst när hon först konfronterar Oberon. Hennes känslor gemtemot Oberon förändras under pjäsens gång och det märks även på rösten som blir mjukare och kärleksfull.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar